Kérjük, ne vegyen részt a budapesti Városliget tönkretételében!

A Világörökség részét képező Hősök tere körül elhelyezkedő budapesti Városliget a világ első közparkja volt. A Liget Budapest nemzetközi tervpályázat öt új múzeumépületet és számos további turisztikai létesítményt kíván felépíteni itt. Ezt a barbár beépítési tervet élesen ellenzi sok civil aktivista, építész és urbanisztikával foglalkozó szakember. Ezúton kérjük, hogy amennyiben Ön is egyetért érveinkkel, írja alá és terjessze kérésünket saját ismerősei között, hogy együtt meggyőzzük a döntéshozókat és a potenciális pályázókat, hogy ne vegyenek részt a Városliget tönkretételében!

  1. Ellenezzük a Városliget meglévő zöld területeinek drasztikus csökkentését, amely a projekt megvalósításával elkerülhetetlen. Budapestnek szüksége van a Városligetre, mint KÖZPARK-ra a következő kétszáz évben is!
  2. Ellenezzük, hogy a Városliget múzeumpark, pusztán turisztikai látványosság legyen, amely nyilvánvalóan fenntarthatatlan;
  3. Budapestnek nincs szüksége hat új múzeumra egy helyen. Turisztikai szempontból a feladat inkább a látnivalók átgondolt térbeli elosztása, nem pedig koncentrációja. Mutassuk meg az egész várost az ide látogatóknak!
  4. Alulírottak felhívjuk az építészek, urbanisták, tájépítészek figyelmét a fentiekre, és kérjük, hogy ne vegyenek részt a pályázaton, mert ezzel hozzájárulnak a Városliget tönkretételéhez.

A több mint 1000 válaszoló aktív részvételével megrendezett közvélemény-kutatás szerint 90% ellenzi, hogy bármiféle új épület épüljön a Városligetben. Csupán 8% ért egyet azzal, hogy létező múzeumokat a Városligetbe kéne áttelepíteni és csak 5% gondolja úgy, hogy ha múzeumot telepítünk a Városligetbe, azt ott új épületben lenne célszerű elhelyezni.

Bardóczi Sándor, tájépítész
Beleznay Éva, építész urbanista
Körmendy Imre, Palóczi-díjas építész, a Corvinus Egyetem tudományos munkatársa
Pákozdi Imre, villamosmérnök
Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu főszerkesztője
Ráday Mihály, művészettörténész, újságíró, városvédő

aláírás: Építészfórum

This entry was posted in HU, tiltakozások and tagged , , . Bookmark the permalink.