Saját ifjúságával szembesítették Orbánt

Civilek és civil szervezetek hétfő este a budai Várban demonstráltak, nem messze a Köztársasági Elnöki Hivataltól (KEH). A Facebookon szerveződött Az alkotmány nem játék! elnevezésű csoport tagjai és a hozzájuk csatlakozók arra kérik Áder János államfőt, ne írja alá az alaptörvény negyedik módosítását, amelyet az Országgyűlés hétfő délután fogadott el.

A demonstráció a cigány himnusz eléneklésével kezdődött. A Dísz teret megtöltötték a résztvevők. Csatlakoztak a tüntetéshez a Magyar Szolidaritás Mozgalom szervezésében hétfő délután a Kossuth téren tartott demonstráció résztvevői is.

A transzparenseken többi között az olvasható: “Méltányos alkotmányt!”, “El a kezekkel a jogainktól!”, “Igen a jogállamra!”, illetve “Feltétel nélküli egyetemet!” – jelentették a helyszínről az MTI tudósítói. A tüntetők azt skandálták: “Ne írd alá, János!”.

A tömegben az MTI tudósítói látták Karácsony Gergely független országgyűlési képviselőt, a Párbeszéd Magyarországért parlamenti képviselői csoportjának vezetőjét és Majtényi László volt adatvédelmi biztost. A Népszabadság munkatársa szerint többek között a TASZ, a PDSZ és a HaHa is képviseltette magát.

A Facebook-csoport meghívójában egyebek mellett az állt, pártoktól független civilekként állampolgári kötelességüknek tartják, hogy tiltakozzanak a negyedik alaptörvény-módosítás ellen. Azt írták, a Fidesz-KDNP újabb módosítása tovább szűkíti jogaikat. Úgy látják, azzal, hogy a parlament felülírja az Alkotmánybíróság döntéseit, “megágyaz a mindenkori – beleértve jelenlegit követő – kormányok hatalmi önkényének”. Idéztek a Fidesz 1989. októberi kongresszusa programjának szövegéből is, amely szerint “Az Alkotmánybíróság csak akkor lesz önálló hatalmi ág, ha a parlament döntéseit felülvizsgálhatja”.

Helyszínen lévő tudósítónk szerint az egyik felszólaló arról beszélt, hogy Orbán nemcsak a saját ifjúságát, de a jogállamot is elárulta.

A civilek szerint ha Áder János aláírja a negyedik módosítást, akkor az alaptörvény ki fogja mondani az egyetemi hallgatók röghöz kötésének lehetőségét, az egyetemek gazdasági autonómiájának felszámolását, a hajléktalan emberek hatósági üldözésének lehetőségét, a gyermektelen, az élettársként élő és az azonos nemű párok kirekesztését a család fogalmából, a szólásszabadság korlátozásának lehetőségét, a szabad választási kampány korlátozását, a független igazságszolgáltatás további korlátozását, az egyházak közötti diszkrimináció és a hitéletük feletti kontroll lehetőségét, a 22 év alkotmánybírósági döntéseinek érvénytelenítését, továbbá azt, hogy a kormánytöbbség bármit beleírhat az alaptörvénybe, mert azt tartalmi szempontból az Alkotmánybíróság sem vizsgálhatja.

A demonstrálók eredetileg a KEH elé akartak vonulni, ám a Szent György teret és a környező utcákat a Terrorelhárítási Központ (TEK) egy korábbi, még március 7-én hozott intézkedéssel, biztonsági okokra hivatkozva – március 8-ától legkésőbb 16-án éjfélig – lezáratta.

A Társaság a Szabadságjogokért azt közölte, jogellenesnek tartják a lezárást. Álláspontjuk szerint az alaptörvény negyedik módosításának megszavazása után a Sándor-palota előtti tér lenne a legfontosabb terület a tüntetők számára. Úgy látják, a TEK akciója nem tekinthető másnak, mint a jogszerű tüntetések megakadályozásának.

A Magyar Helsinki Bizottság a TEK-intézkedéssel kapcsolatban ugyancsak azt közölte, szerintük indokolatlan és sérti a véleménynyilvánítás szabadságát a Szent György tér lezárása.

>> nol.hu

This entry was posted in hírek, szolidaritás, tiltakozások and tagged . Bookmark the permalink.