Irányított művészet?

Százmilliót kap Fekete Györgyék tudományos intézete, amely körül sok a kérdőjel és a kétely.

Noha a tervek szerint az ősszel elkezdenék a munkát az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetében, egyelőre nem állnak jól az előkészületek. Az igazgatói pályázat, hiába szabott meglepően könnyen teljesíthető feltételeket a jelölteknek, eredménytelen lett.

Vizsgálnák a kortárs művészeti irányzatokat

(Fotó: Teknős Miklós)

Tavaly tavasszal határozta el a Fekete György által vezetett Magyar Művészeti Akadémia közgyűlése, hogy tevékenységét tovább bővítve tudományos kutatóintézetet is létrehoz, amely az utóbbi időben – a Műcsarnokkal és a Budai Vigadó épületével együtt – az MMA tulajdonába került Hild-villában fog működni.

A Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMK) feladata az akadémia akkori, a Pestisracok.hu-nak adott tájékoztatása szerint „egyebek mellett a művészet befogadásával, értelmezésével összefüggő folyamatok, hatások kutatása” lesz, ezenkívül „a kritikaelmélet, a kortárs kultúra aktuális jelenségeinek vizsgálata a művészeti, például a kurátori gyakorlatban, valamint hogy elősegítse a kritikai gondolkodást, a szakmai párbeszédet, továbbá elméleti-kutatási kérdésekben koordináló intézményként működjön együtt oktatási és művészeti szervezetekkel”.

A meglehetősen általános, kevéssé körvonalazott kutatási célok nem tűnnek hiánypótlónak, ezekkel a kérdésekkel foglalkoznak a magyar művészettudomány egyetemi és akadémiai intézményei, felmerült tehát a kérdés, mi indokolja az MMA saját kutatóintézetének megszületését, különös tekintettel arra, hogy – szemben a Magyar Tudományos Akadémiával – nem tudományos, hanem művészeti köztestület.

tovább: NOL

 

This entry was posted in HU and tagged , . Bookmark the permalink.