Magyar alapítványok, szervezetek és Európai Uniós kulturális projektek veszélyben

“A Nemzeti Kulturális Alap 1 006 247 € (közel 312 000 000 Ft) már megnyert európai uniós támogatásra mondott nemet, és tucatnyi nemzetközi szinten elismert magyar kulturális szervezet többéves munkáját sodorta veszélybe” – áll a számos alkotó által kiadott közleményben.

Közlemény:
A Nemzeti Kulturális Alap az EU csatlakozás 10. évfordulóján, mindössze öt nappal az európai parlamenti választások előtt 1 006 247 € (közel 312 000 000 Ft) már megnyert európai uniós támogatásra mondott nemet, és tucatnyi nemzetközi szinten elismert magyar kulturális szervezet többéves munkáját sodorta veszélybe.

Az Európai Bizottság Kultúra Programja 2007-2013 keretében nemzetközi szinten is elismert magyar szervezetek nyertek jogot hosszú- és rövidtávú, hazai- és nemzetközi programjaik megvalósítására. A sikeres pályázatok eredményeképp a hazai szervezeteknek, főszervezőként és társszervezőként 1 006 247 € (közel 312 000 000 Ft, az NKA által használt árfolyamon) már megnyert támogatásra van szerződésük az Európai Unióval – ez a támogatás került most veszélybe, hiszen 2014. május 20-án nyilvánosságra hozott döntésével a Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok Kollégiuma négy szervezet kivételével elutasította a pályázók önrész-pályázatát. Veszélybe sodorta nem csak a projektek megvalósítását, hanem hosszú évek óta prosperáló szervezetek létét is. A döntés következtében magas színvonalú, innovatív, társadalmi, esélyegyenlőségi, pedagógiai területeket érintő művészeti projekteket lehetetlenítenek el, nem csak Budapesten, hanem többek között Pécsett, a konvergencia régiókban és a kultúrától elzárt településeken egyaránt.

A korábbi években az állam, a megpályázott önrész jelentős részének átvállalásával, hozzájárult az Európai Unió kultúrával foglalkozó pályázataihoz, hiszen Magyarországnak is érdeke, hogy továbbra is az európai kultúra része maradjon.

Az NKA kollégiumának kiírása szerint 2014-ben 100 millió forintos keretösszeg állt a kuratórium rendelkezésére. A jelenleg hozzáférhető adatok szerint a reálisan megállapított keretösszeg elegendő lenne a pályázó szervezetek támogatására. A kuratóriumi döntés értelmében azonban a keretösszeget indoklás nélkül 35 millió forintra csökkentették, és a négy, EU-nál nyertes főszervező közül egy sem, a társszervezők közül pedig mindössze négy szervezet kapott támogatást. A többi pályázót elutasították.

A Nemzeti Kulturális Alap nem nyújtott információt a pályázó szervezetekről, ám a jelenleg rendelkezésünkre álló adatok alapján Európa-szerte közel 70 szervezetet érint a kuratórium döntése.

Ez nemcsak a hazai kulturális szférában jár tragikus következményekkel, nemzetközi szinten is kezelhetetlen helyzetbe sodorja a projektekben résztvevő társszervezeteket.

A döntés következtében népművészeti és design, kortárs előadó-művészeti és képzőművészeti projektek, társadalmi, esélyegyenlőségi, pedagógiai területeket érintő szociális programok, köztük az EU Duna Régió Stratégiája legnagyobb volumenű interdiszciplináris művészeti projektje kerül veszélybe.

A pályázó szervezetek értetlenül állnak a döntés előtt, és a kialakult helyzet – aktuális és hosszú távú – rendezése érdekében szakmai egyeztetésre hívják a kormányzat és a Nemzeti Kulturális Alap illetékeseit.

2014. május 21.

 

Artopolis Egyesület, Frenák Pál Társulat – Kortárs Táncért Alapítvány, Közelítés Művészeti Egyesület, Laterna Magica Kulturális és Oktatási Szolgáltató Kft., Műhely Alapítvány, Pro Progressione Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft., Sín Kulturális Központ, Utca-Szak Kulturális Egyesület.

forrás: Szinhaz.hu

This entry was posted in hírek, HU and tagged , , . Bookmark the permalink.