Tiltakozás

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete tiltakozik a múzeumi törvény tervezett módosítása ellen.

A jelenlegi kormányzati ciklusban meghonosodott gyakorlatnak megfelelően, kormánypárti képviselők egyéni módosító indítvánnyal kívánják megváltoztatni A muzeális intézményekről,  nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényt. Ez a törvénymódosítási javaslat gyakorlatilag megfosztja a felelősség alól a nemzet kulturális emlékanyagát eddig gondozó közgyűjteményeket, és azt a Nemzeti Erőforrások Miniszterére ruházza át. Az előterjesztés azt mondja ki, hogy a mindenkori miniszter – beosztásából adódóan – a nemzeti prioritásokra hivatkozva a műtárgyakat őrző intézmények szakembereinél sokkal jobban ért a műtárgyak őrzéséhez, elhelyezéséhez, bemutatásához. A törvényjavaslatot benyújtó képviselők indoklása szerint a kiállításokon látható műtárgyak többszöröse található közgyűjteményeink raktáraiban (pedig ez a világ minden múzeumában így van), javaslatuk látszólagos célja ezen műkincs vagyon minél szélesebb körű hozzáférésnek a biztosítása. Hamis érvek álcája mögé bújva azt sugallják, hogy a muzeológusok indokolatlanul megfosztották a közt saját kincseinek élvezetétől!

Protest is Beautiful
1000000 mph project space, 59 Old Bethnal Green Road,
London E2 6QA
Contact Director: Dallas Seitz 07974174111
Curated by Esther Windsor 07792 080554
2 June – 1st July 2007

Tovább súlyosbítja a helyzetet a törvényjavaslat azon része, amely eltörli a hatályos törvény szakmai képesítésre vonatkozó előírásait, nem köti szakmai végzettséghez se a szakalkalmazottak, se az intézményvezetők kinevezését. Ez a módosítás a könyvtári, a levéltári és a közművelődési területekre is vonatkozik, és látványosan liberalizálja nemcsak a műtárgyak biztonságát eddig garantáló szakmaiságot, hanem a teljes kulturális alapellátást veszélyezteti.
A kormánypárti képviselők olyan törvény módosítására készülnek, melyet két ízben, ellenzékben is és kormánypártként is egyhangúan megszavaztak.
A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete nem ért egyet a törvény módosításával.
Tiltakozunk a szakmai érvek mellőzésével, érdemi érdekegyeztetés nélkül, egyéni képviselői indítványok útján hozott politikai döntések ellen!
Tiltakozunk az ellen, hogy a kollégáink szakmai hozzáértését és tisztességét kétségbe vonják!
Követeljük, hogy a módosító indítványt benyújtó képviselők vonják vissza előterjesztésüket, a Kormány és az Országgyűlés ne támogassa ezt a törvénymódosítást!
Követeljük a szakmai szempontok érvényesítését, a közgyűjteményi és közművelődési dolgozók becsületének helyreállítását!

Budapest, 2013. szeptember 12.

A KKDSZ Országos Értekezlete

MagyarMúzeumok

This entry was posted in HU, tiltakozások and tagged , . Bookmark the permalink.