Szakmai helyett állami múzeumirányítás

Kifejezetten Orbán Viktor miniszterelnök sugalmazására született az, a közgyűjtemények működésének két igen fontos pontját módosítani szándékozó egyéni képviselői indítvány, amelyet L. Simon László volt kulturális államtitkár és Gyimesi Endre nyújtott be szeptember elején az Országgyűlésnek.

Ha az erre a hétre tervezett vita után megszavazzák a törvénymódosítást, akkor annak értelmében januártól a kultúráért felelős miniszter saját hatáskörében dönthet a közgyűjteményekben levő műtárgyak mozgatásáról, azaz egyik intézményből a másikba való ideiglenes vagy állandó áthelyezéséről. A törvényjavaslat másik sarkalatos pontja a múzeumi, levéltári és könyvtári vezetők kinevezési feltételeinek lazítása: ezekhez a pozíciókhoz ezentúl nem volna szükséges a szakirányú végzettség. Törölnék továbbá azt a rendelkezést is, amely szerint jelenleg a múzeumokban, könyvtárakban és levéltárakban „a szakfeladatok ellátása szakképesítéshez kötött”.

(Fotó: Wikipedia)

A módosítás mellett érvelő L. Simon úgy véli – erről blogbejegyzése tanúskodik -, hogy hatalmas műtárgykincs pihen, olykor “feldolgozatlanul” a hazai múzeumok raktáraiban, amelynek darabjait a nagyközönség elé lehetne tárni. Szerinte – és a törvényalkotásra javaslatot tevő miniszterelnök szerint is – az állami tulajdonú műkincsek mozgatása, kölcsönzése, kiállítása felett az államnak, azaz a szakma képviselői helyett a kultúráért felelős mindenkori miniszternek lehetne döntési jogköre. A miniszter nemcsak az állami múzeumokban őrzött muzeális javak, hanem bármely állami intézményben fellelhető műtárgy időleges vagy végleges áthelyezéséről is dönthet. L.Simon érvei között az is hangsúlyosan szerepel, hogy egyes helyszínekhez kötődő tárgyak, műkincsek így könnyebben kerülhetnek vissza eredeti helyükre.

Artportal

This entry was posted in HU, tiltakozások and tagged . Bookmark the permalink.