Bezárt az Ernst Múzeum

Hogy művészeti és történelmi magángyűjteménye mindenki számára elérhetővé váljon, a budapesti társasági élet közismert alakja, Ernst Lajos 1912-ben megalapította az Ernst Múzeumot. A Nagymező utcai intézmény a kortárs magyar képző- és iparművészet egyik legjelentősebb kiállítóhelyévé vált, önállóan, összevonva, majd átalakítva is működött, 2007 óta ismét a Műcsarnokhoz került, majd csütörtökön bezárt. Az utolsó kiállítás Csurka Eszter A tengerpartra című tárlata volt.

Az épületben várhatóan október 21-től a Robert Capa Központ működik majd, feladata a magyar fotográfia hírnevének öregbítése és népszerűsítése lesz. Az intézményt Kőrösi Orsolya vezeti, aki öt éve igazgatja a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Házat is, s ebbéli pozícióját is megtartja. A Capa központ létrehozását és 2013. évi működését a kormány 155 millió forinttal támogatta. A magyar állam 2009 januárjában 300 millióért vásárolt Robert Capa-fényképeket az International Center of Photography nevű New York-i intézettől, amely a magyar származású fotóriporter hagyatékát őrizte.

Az új központ nem múzeumi funkciókat gyakorol majd, hanem kortárs fotográfiai és kulturális rendezvénycentrum lesz. A Szabad Művész Csoport petíciót fogalmazott meg – Robert Capa aláírással –, amelyben az új központ létrejöttének körülményeit bírálják, hiányolják a szakmával való nyilvános egyeztetést a kormány részéről. Nehezményezik azt is, hogy a döntéshozók kész tények elé állították a közvéleményt, és a döntést egy rövid nyilatkozatban közölték. Szerintük óriási veszteség, ha az Ernst nem folytatja eddigi tevékenységét.

This entry was posted in HU, szabad művészek and tagged , . Bookmark the permalink.