Viharok közt születik a Capa Központ

Vincze Barbara

A Szabad Művész Csoport egy petíciót fogalmazott meg a Capa Központ létrejöttéről szóló döntés kihirdetése után, amit Robert Capa névvel írtak alá. A petícióban a szakmával való nyilvános egyeztetést, a vitákat hiányolják a kormány részéről.

A Szabad Művészek nehezményezik azt is, hogy a döntéshozók kész tények elé állították a közvéleményt és csupán egy kurta nyilatkozatban közölték a döntést. “Semmiképp sem vagyunk a Capa Központ ellen – szögezte le KissPál Szabolcs képzőművész a csoport nevében az Origónak -, de úgy érezzük, hogy nagy veszteség lenne, ha az Ernstben megszakadna az a 4-5 éves gyakorlat, mely a középgenerációs művészek életművét mutatja be, főleg a magyarokét. Miért egy olyan helyet kell megszüntetni, aminek pár éve volt egy szimpatikus arculatváltása?”


Nem értik azt sem, miért nem lehet a Kecskemétről amúgy is a leendő Múzeumi Negyedbe költözködő Magyar Fotográfiai Múzeumban elhelyezni a Capa-gyűjteményt, a Capa-branddel tovább növelve az új budapesti múzeum vonzerejét.

A Szabad Művészek szerint az is problémás, hogy mivel nem került fel a netre, nem lehet tudni, ki fogalmazta meg azt a szakmai anyagot, ami alapján a központ létrejöttéről döntöttek, és mit is tartalmaz pontosan a koncepció. (Az erre vonatkozó kérésünket többi kérdésünkkel együtt megválaszolatlanul hagyta az EMMI, arra hivatkozva, hogy hamarosan sajtótájékoztatót tart a Capa Központról.)

Kunszt Blog

 

This entry was posted in HU, szabad művészek, tiltakozások and tagged . Bookmark the permalink.