Atelier populaire: ki az és mit akar?

Az “MMA botrányával” foglalkozó Facebook-csoportban tűntek fel a munkái. Politikai plakátok kicsiben? Karikatúrák? Gúny, vagy kétségbeesés motiválja a képeket? Az artPortal Király Andrást kérdezte.

Az atelier populaire net-flyerei, azaz interneten terjedő szórólapjai  „A Magyar Művészeti Akadémia botránya“ nevű Facebook csoportban tűntek fel először. Ebben a csoportban, ahol a tagok az MMA-val és a hazai kulturális politikával kapcsolatos fejleményeket, híreket gyűjtik össze és tárgyalják meg, a szatirikus és rögtön oldódó net-flyerek azonnali reakciókat váltottak ki. És persze szórakoztattak. Az inia célpontja az MMA, de alapvetően a művészet szabadságáról szólnak (gondolkodnak) ezek a munkák. Némelyik pedig a Facebook-ról indulva bejárta a nyilvánosság más színtereit is. A politikai plakát, a politikai szatíra, a karikatúra hagyományaira is visszautaló képek mögött egy entitás, az atelier populaire (népi műhely) jelent meg, de a sajtó hamar kiderítette, a műhely egyetlen képzőművész: Király András. Az artPortal arról kérdezte, miért kezdte el ezt a sorozatot, hogyan dolgozik és meddig csinálja még?

Király András (K.A.): Tulajdonképpen az van, hogy mostanában nem nagyon tudok mással foglalkozni. Szívesen foglalkoznék azzal, amit egyébként a dolgomnak gondolok, de alig tudok másra figyelni, mint ami a közéletben, a politikában, a társadalomban zajlik. Figyelem a híradásokat, olvasom a híreket, és az ott szereplő tartalmakkal, szavakkal, fogalmakkal dolgozom. Egyfolytában arra koncentrálok, mi az, amiből elő tudok állítani valamit.

artPortal: Gegeket gyártasz? Mintha copywriter lennél, olyan szavakat keresel, amelyekből frappáns cím, „fősor“ faragható?

K.A.: Két fogalmat próbálok összehozni ezeken a képeken, ami aztán kiad egy harmadik jelentést. Újságcikkekből, hírekből, a közbeszédből jönnek a fordulatok, ezekről beugrik egy verbális vagy képi ötlet, és már el is kezdek dolgozni. Emlékszem, hogy egy kulturális politikáról szóló cikkben megláttam ez a kifejezést: „kézből etetés“. Máris jött hozzá egy képi asszociáció. De teljesen mindegy, hogy honnan jön, lehet, hogy egy Bud Spencer-filmet látok és ott ugrik be egy szó. Kezdetben nem nyelvi inspirációkból dolgoztam, de aztán annyira rákattantam azokra a szavakra, kifejezésekre, amelyek az MMA-val kapcsolatba hozhatók, hogy elkanyarodtam arrafelé.

Artportál

This entry was posted in HU and tagged . Bookmark the permalink.