Székházfoglalók: Nem mi támadtunk a demokráciára!

Múlt héten még süteményt vitt a székházfoglalóknak, most viszont már feljelentéssel “kóstolgatja” őket Selmeczi Gabriella.

“Nekünk tiszta a lelkiismeretünk, hát nektek?”; “Önök a székházukat védik, mi a demokráciát!” – ezúttal a Képviselői Irodaház előtt jelentek meg a múlt heti székházfoglalásról ismert transzparensek.

Nemzeti lobogókkal és transzparensekkel vonult néhány tucatnyi civil aktivista a Képviselői Irodaházhoz, hogy sajtótájékoztatón reagáljanak a Fidesz feljelentésére. A kormánypárt ugyanis szerdán ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a rendőrségen székházuk múlt csütörtöki elfoglalása miatt.

Ahogy arról már beszámoltunk, 60-70 civil aktivista “megszállta” a kormánypárt budapesti, Lendvay utcai székházának udvarát és erkélyeit, az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakozva. A spontán demonstráción részben a korábbi egyetemfoglaló akciókról ismert fiatalok vettek részt, közülük egyetlen demonstrálót állított elő a rendőrség, aki passzív ellenállást tanúsított a rendőri intézkedéssel szemben.

Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő – aki csütörtökön még süteményt vitt a tüntetőknek – szerdán már “a demokratikus intézményrendszer elleni támadásként” tálalta a “kirívó” történéseket. Azért tesznek feljelentést, mondta, “mert a tüntetők megtámadták a kormánypárt székházát, erőszakosan behatoltak az épületbe, betörték az ajtót, az üveget, felmásztak az erkélyre, megrémítve mindezzel az ott dolgozókat” (a bejárati ajtó üvege egyébként a biztonsági őrökkel kialakult dulakodás közben tört be, a demonstrálók közölték, hogy megtérítik a károkat). “A Fidesz tartozik a székháznál történteket elítélő embereknek azzal, hogy feljelentést tesz azok ellen, akik behatoltak egy magánterületre, és ott agresszíven viselkedtek” – fogalmazott Selmeczi Gabriella. Azt is közölte, hogy számos bizonyíték áll rendelkezésre, hiszen sokan fotózták, videózták az eseményeket.

A székházfoglalók ezzel szemben úgy vélik, nem ők támadtak a demokráciára, hanem az Orbán-kormány. A Fidesz a feljelentéssel csak a jogállam leépítéséről akarja elterelni a figyelmet. A Fidesz vádjaira ezért nem is reagáltak. Mint mondták, akciójuk állampolgári kezdeményezés eredménye volt, amit semmilyen politikai erő nem támogatott. A demonstrálók megismételték az alaptörvény módosításával kapcsolatban korábban megfogalmazott kritikájukat: tiltakoznak a köztársaság alkotmányos rendszerének szétverése, az egyetemi autonómia felszámolása, a hajléktalanok hatósági üldözése, a szólásszabadság korlátozása ellen.

>> nol.hu

This entry was posted in hírek, szolidaritás and tagged , . Bookmark the permalink.