Több száz tiltakozó vette körül az ELTE-t

Élőláncos tiltakozó akciót tartottak diákok és tanárok kedden az ELTE BTK épületénél az egyetemi oktatókat érintő elbocsátások elleni tiltakozásul.

AZ ELTE BTK Múzeum körúti épületétől indult az az élőlánc, amelyen közel hatszáz diák és tanár vesz részt, és amely az ELTE BTK-t érintő egyetemi kirúgások ellen tiltakozik. Az élőlánc délután kettőkor már az Astorián keresztül a Puskin utcába fordult be, és az egyetem hátsó kapuján keresztül körbefogták a BTK épületét. A demonstrálók transzparenseket is felállítottak, ezeken az elbocsátandó oktatók neve olvasható. A lánc negyed háromkor véget ért, a résztvevőket a főépületbe invitálják hallgatói fórumra az egyetemfoglalók, az ezúttal az elbocsátásokról szól majd.

Pénteken a hvg.hu számolt be arról, hogy több oktatót elbocsát az ELTE Bölcsészettudományi Kara. Másnap Dezső Tamás, a bölcsészkar dékánja elismerte, hogy 22 oktatót küldenek el. Az érintettek egy részét kényszernyugdíjazzák, a többieket arra kötelezik, hogy fizetés nélküli szabadságot vegyenek ki az év végéig. Az elbocsátandó oktatók névsora folyamatosan nő.

Az Oktatói Hálózat korábban már kifejezte felháborodását az ELTE BTK-n megkezdődött elbocsátásokkal kapcsolatban. “Ez a lépés egyenes és régóta előre látható következménye a múlt év decemberében az Országgyűlés által elfogadott költségvetésnek. Hasonló döntések várhatóak a következő hetekben országszerte a felsőoktatási intézményekben” – írták. Az egyetemfoglaló diákok hétfőn bejelentették, hogy kedden élőlánccal készülnek tiltakozni a kirúgáshullám ellen. >> hvg.hu

További hírek:

>>  index.hu: Élőlánccal vették körül az ELTE-t

>> eduline.hu: Élőlánc az ELTE körül: több százan tiltakoztak az elbocsátások ellen

>> nol.hu: Élőlánc az ELTE BTK körül

This entry was posted in hírek, szolidaritás. Bookmark the permalink.