A Szabad Művészek a Humán Platformhoz való csatlakozásról

A HP általi megkeresésre a SzM a következőket szeretné megosztani a nyilvánossággal:

A SzM csoport nem látja még elérkezettnek az időt arra, hogy csatlakozzon más szervezetekhez, mivel – szemben a Humán Platformmal, amely kitűzött célja szerint ernyőszervezetként fogja össze, illetve koordinálja az ágazatok közös fellépését – nem egy szakmai, vagy szakmaközi érdekképviseleti szervezet. Bár vannak közös célok, de az SzM csoport közösségi alapon szerveződik, egyelőre nélkülözve minden formális keretet és szabályt. Természetesen mi is dolgozunk azon, hogy egy majdani demokratikus keretben hogyan lehet újraépíteni a lerombolt struktúrákat, de ezt az utat mi úgy látjuk járhatónak, ha kis, konkrét lépéseket teszünk ennek érdekében. Jelenleg az egyik fő célunk az, hogy egy szakmailag megkérdőjelezhető szervezet (MMA) kizárólagos jogosítványait vonják vissza, és kerüljön ki Magyarország alaptörvényéből.

A SzM szimpatizál a Humán Platformmal, de nem tudja, és nem is akarja meghatározni, vagy tematizálni annak jövőbeli céljait, középtávú cselekvési stratégiáját.

A csoport résztvevői egyúttal tagjai a HP alapítói között található képzőművészeti és művészettörténész szakmai szervezeteknek (FKSE, AICA), melyek megfelelően képviselik a kortárs képzőművészeti intézményrendszerrel kapcsolatos nézeteinket és érdekeiket. Konkrét akciókban, előzetes egyeztetés alapján szívesen együttműködünk, valamint a SzM több tagja is támogatja egyénileg a Humán Platform törekvéseit.

This entry was posted in HU, szabad művészek. Bookmark the permalink.