Tüntetés szervezése és lebonyolítása

Helyszín(ek) kiválasztása

Mindenekelőtt ki kell választani egy jó helyszínt. Fontos, hogy szimbolikájában ez valamilyen formában a rendezvény témájához kapcsolódjon. De az is fontos, hogy alkalmazkodjon a rendezvényen résztvevők várható létszámához. Például, ha azt gondoljuk, hogy a tüntetésre jó eséllyel eljön 5000 ember, akkor nem szabad a Pilvax közbe szervezni, mert nem fognak elférni. Ugyanígy fontos a helyszín kiválasztása a hangosítás szempontjából is. Például ha a Pilvax közbe eljön 1000 ember, akkor ők jobbra és balra is kilógnak a Városház utcába, és ha nekünk csak egypontos hangosításunk van, azaz csak a Pilvax közben tudunk hangosítást telepíteni a Petőfi Sándor utca felőli végére, akkor azok az emberek, akik kiszorultak a Városház utcába, nem fognak hallani semmit, és vagy hazamennek, vagy elégedetlenkedni fognak.


(Hansdóttir: Taking Time)

Azt is el kell döntenünk, hogy statikus (azaz egy helyszínen tartandó) vagy vonulásos rendezvényt szeretnénk tartani. A vonulás útvonalának kiválasztásakor figyelembe kell venni azt, hogy mennyire szűk vagy széles utcákon akarunk menni. Például egy 5000 fős tömeget nem érdemes bevinni szűk utcákba, mert beragadnak az emberek, nagyon lassan fog haladni a tömeg és egy része le fog válni a mi útvonalunkról, és nem biztos, hogy egyben fogjuk tudni tartani a tüntetést.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy tudnak-e később, menet közben csatlakozni a vonuláshoz az emberek, áthalad-e olyan forgalmas helyeken, ahol sok a járókelő.

Az útvonal hosszúságát is figyelembe kell venni, amikor kiválasztjuk, hogy mi legyen a rendezvény kiinduló és végpontja. 10 000 fővel nem érdemes nagyon rövid útvonalon menni, például a József Nádor térről a Deák térre, mert az nem lesz igazi vonulás. Annyit fog eredményezni, hogy a tömeg vége kb. 20 percet fog egy helyben állni a József Nádor téren, miközben a tömeg eleje már rég a Deák téren van. Túl hosszú vonulás (kb. 1 óránál hosszabb) sem praktikus, mert az emberek el fognak fáradni, le fognak morzsolódni, főleg szélsőségesebb időjárási körülmények esetén (eső, mínuszok vagy éppen 30 fok feletti meleg).

A tüntetést a rendőrségen be kell jelenteni

Ha eldöntöttük, hogy hol és mikor tartjuk a rendezvényt, illetve vonulni akarunk, vagy sem, akkor be kell jelenteni a rendőrségen. Ez a gyülekezési törvényben előírt kötelezettsége a rendezvény szervezőjének, ennek elmulasztása szabálysértésbe ütközik a szervezőre nézve (gyülekezési joggal visszaélés).

A bejelentést legkésőbb 3 nappal a tervezett rendezvény előtt meg kell tenni, de érdemes minél korábban, mivel adódhatnak olyan körülmények, amik miatt nem lehetséges olyan formában vagy pont azon a helyszínen megtartani, ahogy és/vagy ahol terveztük.

Érdemes még a rendezvény meghirdetése előtt (pl. Facebook-esemény létrehozása előtt) megtenni a rendőrségi bejelentést és megvárni a rendőrségi egyeztetést, illetve legalább azt az időt, ami a rendőrségnek rendelkezésre áll a rendezvény betiltására. Azért érdemes ezt kivárni, mert kiderülhet, hogy akár 400 méterrel arrébb kell tartani a tüntetést, mert valamiért (pl. építkezés, koncert, vásár, vagy éppen egy másik tüntetés tartása miatt) az a terület a tervezett időben le lesz zárva vagy már egyszerűen csak fizikailag nem férünk oda. Ha ez előtt elkezdjük hirdetni, akkor nem biztos, hogy mindenkihez eljut majd a későbbiekben az az információ, hogy máshol lesz a tüntetés.

A bejelentést írásban kell megtenni a helyi rendőrkapitányságnak címezve. (Budapesten ezt a BRFK-nak kell eljuttatni az ugyelet.brfk@budapest.police.hu e-mail címre. Más települések esetében itt találhatóak az elérhetőségek).

A bejelentésnek törvény szerint tartalmaznia kell a tervezett rendezvény kezdetének és befejezésének várható időpontját, helyszínét, útvonalát, a rendezvény célját, napirendjét, a rendezvényen résztvevők várható létszámát, a rendezvény zavartalan lebonyolítását biztosító rendezők számát, a rendezvényt szervező szerv vagy személyek és a szervezők képviseletére jogosult személy nevét és címét.

Amikor megtesszük a bejelentést, akkor a napirendnél nem az lesz a fontos a rendőrség számára, hogy XY beszélő előtt milyen zeneszámokat akarunk lejátszani, hanem az, hogy hány órától akarunk a helyszínen technikai előkészületeket végezni, pl. színpadot építeni, hány órától számítunk az emberek érkezésére, hány órától kezdődik a tényleges program a színpadon, mikor van annak vége, meddig tart a technikai bontás.

Vonulás esetében azt is írjuk bele, hogy mikor akarunk elindulni és várhatóan mikor érkezünk meg. A fentieken kívül – bár nem kötelező elem – érdemes beleírni telefonos elérhetőségünket is a bejelentésbe, így könnyebben és gyorsabban fel tudja venni velünk a kapcsolatot a rendőrség.

tovább: HumánPlatform

This entry was posted in HU, taktika/tactics and tagged , . Bookmark the permalink.