Akciócsoporttal igazíttatják helyre a sajtót

Több ügyvédi irodát is hadrendbe állított a kormányzat, hogy a jövőben határozottan reagálhassanak a médiában megjelent cikkekre. A bekeményítésre Győri Tibor miniszterelnökségi államtitkár vette rá a tárcákat. Egy sajtófelelősökből álló akciócsoportot is felállítottak.

Az elmúlt hetekben a minisztériumok felszólítást kaptak, hogy keményebben reagáljanak az elektronikus és nyomtatott sajtóban megjelent cikkek, riportok állításaira, amennyiben bennük hibát vagy valótlanságot vélnek felfedezni.

information libre atelier
(Atelier Populaire, 1968)

A felszólítás a Miniszterelnökségről érkezett, ahol megelégelték, hogy tárcák az elmúlt két és fél évben csak a legritkább esetben álltak a sarkukra a médiával szemben.

Úgy tudjuk, hogy Győri Tibor, a Miniszterelnökség államtitkára volt a keményebb fellépés motorja.

A Fidesz egykori jogtanácsosa, aki közel tíz évig volt a Mahír egyik vezetője, 2010-ben Orbán Viktor miniszterelnök megbízottjaként került a Miniszterelnökségre, és tavaly kapott államtitkári rangot. Forrásaink szerint neki tulajdonító több törvényi változás alapötlete az elmúlt években, többek között olyanok is, amelyek a bíróságok működését is befolyásoló jogi újításokat hoztak.

Győri Tibor azonban nem egyszerű jogászként keveredett a sajtóperek területére. Felesége, Győriné Maurer Amália a legutóbbi időkig bíróként dolgozott a Fővárosi Ítélőtáblán, és kifejezetten a sajtóügyek specialistája. Mivel a legtöbb nagy szerkesztőség budapesti, a sajtóperek zömét másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalja.

Az a bírói tanács tárgyalta többek között az Élet és Irodalom Tokaji borcsaták II. c. riportja miatt az egykori az Orbán-család résztulajdonában álló Szárhegy Dűlő Kft. által indított pert, amelynek Győriné is tagja volt. A marasztaló ítélet nagy visszhangot váltott ki a jobboldallal kevéssé szimpatizáló médiumokban, az ítéletet azonban később a Kúria is jóváhagyta.

tovább: Index

This entry was posted in HU and tagged , , . Bookmark the permalink.