Az 56. Velencei Képzőművészeti Biennále bojkottja

Tisztelt Miniszter Úr!

A művészeti szcéna meglepetéssel és egyben felháborodással értesült róla, hogy a felelős miniszter az 56. Velencei Biennále nemzeti biztosának – a biennálék egy híján 100 éves története során eddig példátlan módon – megfelelő szakmai kompetenciákkal nem rendelkező személyt nevezett ki .
A biztos felkészültségével szemben támasztott elemi követelmény mind a közvetített kulturális tartalom, mind a befogadó közeg, a nemzetközi művészeti szcéna alapos ismerete.
Az említett szakmai kompetenciákkal nem rendelkező nemzeti biztos, Balatoni Monika már első – a velencei központi kiállítás és a kortárs képzőművészet szellemiségéhez méltatlan – nyilvános szerepléseivel és az idei felhíváshoz csatolt bevezetőjével kínos kontextust teremtett a magyar részvétel számára.
Elkerülhetetlennek tartjuk, hogy a felelős miniszter a feladatra megfelelő felkészültségű személyt nevezzen ki. Mivel a felkészületlen nemzeti biztossal való együttműködést értelmetlennek és a tárca eljárását a művészekkel, építészekkel, kurátorokkal és művészettörténészekkel szemben méltatlannak értékeljük, Balatoni Monika megbízatásának visszavonásáig és egyidejűleg a megfelelő kompetenciákkal rendelkező személy nemzeti biztossá való kinevezéséig bojkottáljuk a velencei biennále pályázatát, és a velencei nemzetközi kiállításon való hivatalos részvételt.

Aláírás itt.

A bojkottfelhívás előzménye a Balatoni Monika biztos asszonynak elküldött nyílt levél

Sajtó: VS, Artportal, Index

This entry was posted in HU and tagged , , , , . Bookmark the permalink.