Mies ja torvi

Unkarin nykyisen poliittisen suuntauksen kuvallisista ilmentymistä on tässä blogissa näköjään ollut monesti puhetta viime aikoina. Vaan minkäs teet, kun kansallinen visualistiikka ja symbolipolitiikka jatkuvasti suorastaan tyrkyttävät uusia aiheita. Tänään palaamme arkkitehtuurista takaisin kuvanveistotaiteen saralle.

Unkarin tunnettu historia alkaa varsinaisesti vasta unkarilaisten maahantulosta. Perinteisen ajoituksen mukaan vuonna 896 jKr. ruhtinas Árpád johdatti hurjan arokansansa Karpaattien ylitse Pannonian tasangoille, Euraasian poikki kulkevan pitkän arovyöhykkeen äärimmäiseen länsipäähän. Mutta tästäkään ajasta ei ole olemassa kunnollista historiallista dokumentaatiota, sillä varsinaisia aikakirjoja ja kronikoita ryhdyttiin kirjoittamaan vasta sen jälkeen, kun Unkarista oli tullut kristitty kuningaskunta muiden Euroopan valtioiden joukkoon. Maahantulon ja Pyhän Tapanin kruunauksen väliin sijoittuu ns. päällikköjen aika, josta on säilynyt vain länsieurooppalaisten historioitsijoiden merkintöjä idän villien uusista hyökkäyksistä sekä Unkarin myöhempien kronikoitsijoiden muistiin merkitsemiä taruja ja legendoja. Näitä tarinoita kansallisromanttiset taiteilijat ja seikkailukirjailijat käyttivät hyväkseen, ja niistä rakennettiin kuvitus sille sankarilliselle muinaisuudelle, jollainen jokaisen itseään kunnioittavan 1800-1900-luvun kansallisvaltion oli jostakin kehitettävä. Moni Budapestissa käynyt turisti varmaan muistaa Sankarten aukion (Hősök tere) ja siellä kuvanveistäjä György Zalan 1920-luvulla viimeistelemän veistosryhmän, jossa ”Seitsemän päällikköä” (A hét vezér) johdattavat unkarilaiset luvattuun maahansa: Árpád, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba ja [suomalaiset turistit, nyt hermostunutta hihitystä!] Töhötöm.

Kuva nol.hu-portaalin artikkelista syyskuulta 2012. Pääministeri Orbánin takana vielä paljastustaan odottava turul-lintu. Ukrainanunkarilaisen kuvanveistäjän Péter Matlin teoksen jalustaa koristaa kansantaiteen inspiroima kukkaköynnös, jossa kukkina on vanhan Suur-Unkarin historiallisten läänien vaakunat.

lisää: sentroopassantra

This entry was posted in FI. Bookmark the permalink.