Hárommillió embert fenyeget az otthontalanság

  • ét alapítvány, a Zöld Pók és a Van Esély együttműködéséből készült egy háromrészes videósorozat a lakhatási szegénységről.
  • Az első film váratlanul sikeres volt.
  • A másodikat végül nem publikálhatták
  • Ez itt a harmadik, záró epizód.

A Zöld Pók évek óta készít civil szervezeteknek videókat. Az alapítvány egyik alapítója, Bihari László szerint a szó klasszikus értelmében nem számítanak dokumentumfilmesnek, egy hagyományos film sokkal több pénzből készül, és ott előre tudni, mi lesz a filmben. Ők viszont csak bekapcsolják a kamerát, és engedik, hogy történjenek a dolgok.

A lakhatási szegénység témájával is így kezdtek el foglalkozni. A Zöld Pók egyik tagja kiadta a lakását, és oda véletlenül épp egy szociális szakember költözött be. Összeismerkedtek, és közben közösen kitalálták egy koncepciót: azzal vonják be a nézőt a témába, hogy felkínálják neki, betekinthet valakinek a sorsába, utána pedig ha akar, adománnyal is segíthet neki.

Ebből született két „tarháló film”, vagyis olyan anyagok, amelyek röviden megmutatják egy-egy hajléktalan ember helyzetét, és egy olyan tervet, amivel ez az ember – 150 ezer forintos segítség bevonásával – kijuthat szorult helyzetéből. A metódus, ahogyan ilyen kevés pénzből nagy tervek valósulnak meg, a Van Esély Alapítványhoz kötődik. Ők ezt az isteni beavatkozást már évek óta gyakorolják. Ők voltak a partnereink.

tovább: 444

This entry was posted in HU, szolidaritás and tagged , . Bookmark the permalink.