Művészpetíció

Tiltakozunk az ellen, hogy az Országgyűlés több tízezer alkotó és előadó (zenész, író, filmes, képzőművész) zsebéből akarja jogos jövedelmének 25%-át kihúzni. Továbbá a jogdíjainkból saját döntésünk alapján kulturális támogatási célra szánt összegeket is az állami kulturális elosztási rendszerbe (Nemzeti Kulturális Alap) akarja beolvasztani, az NKA forrásait az alkotók és előadók rovására növelve meg.

Az Országgyűlés Alkotmányügyi Bizottsága a hazai művésztársadalommal történő bármiféle előzetes egyeztetés, véleménykérés, jelzés nélkül két fontos módosítást akar elérni az október 7-i zárószavazás előtti módosító indítványával.

1. A művészeket a magánmásolásokért megillető jövedelmek 25%-át átterelnék az NKA-ba. Ezt a pénzt jelenleg maguk a szerzők, előadók, kiadók egyesületei gyűjtik be, és osztják fel a jogosultak között, demokratikusan elfogadott felosztási szabályaik szerint.

2. Az NKA teljesen saját hatáskörben döntené el, mit kezd azzal az összeggel, amiről az alkotók, előadók – közel száz éves hagyomány alapján – maguk által meghatározott kulturális célokra mondtak le.

A jogdíj a szerzők, előadók fizetése. Egyedül a mi jogunk, hogy döntsünk e pénzek sorsa felől. Visszautasítjuk ezt a beavatkozást a magánautonómiánkba, és elvárjuk, hogy bármilyen rendszerszintű módosítás előtt az alkotmányos véleményezési jogunkkal élhessünk.

Kérjük az Országgyűlés képviselőit, hogy a módosító indítványt ne támogassák!

Budapest, 2013. október 4.

CSATLAKOZÁS ITT: https://docs.google.com/forms/d/14zBPkqBOC5aqtH-YjeBK2wGxXBT9REzjhHcNs3gK8no/viewform

AZ ELLENZETT TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁSI JAVASLAT ITT:

http://www.parlament.hu/irom39/11776/11776-0010.pdf

Forrás

This entry was posted in akciók, HU and tagged , , . Bookmark the permalink.