(Mégis) távozik L. Simon László

Távozik posztjáról L. Simon László kultúráért felelős államtitkár, utóda Halász János lesz – jelentette be pénteken Lovasberényben Balog Zoltán miniszter, aki további átalakításokról is beszélt.

Távozik posztjáról a hónap végén L. Simon László kultúráért felelős államtitkár, utóda Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) eddigi parlamenti államtitkára, volt debreceni alpolgármester lesz – jelentette be Balog Zoltán miniszter pénteken Lovasberényben. A tárcavezető elmondta: az együttműködés terén L. Simon László és közte mutatkozó véleménykülönbség vezetett a kulturális államtitkár leváltásához.

A miniszter azonban hangsúlyozta: nagyra értékeli L. Simon László személyét és munkáját, ezért is javasolta őt az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának élére. L. Simon László közölte: továbbra is ellátja a Nemzeti Kulturális Alap alelnöki tisztségét. Halász Jánosról bővebben itt olvashat!

Balog Zoltán bejelentése szerint Halász János parlamenti államtitkári helyére Doncsev András kerül. Doncsev korábban Orbván Viktor sajtótiktára volt, majd beszédíróként tevékenykedett, legutóbb a minisztériumnál a sajtó és kommunikációs titkárság sajtófőnöke volt, a jövőben is ő irányítja a minisztérium kommunikációját.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) a felzárkózási ügyekért felelős államtitkár ezentúl Kovács Zoltán lesz, aki korábban a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára volt. Kinevezésének híréről csütörtökön a Magyar Nemzet számolt be.

Korábban a felzárkóztatásért felelős államtitkárság a Miniszterelnökség alá tartozott, és maga Balog Zoltán töltötte be az államtitkári posztot. Miniszteri kinevezésével az államtitkárság az Emmi-hez került, ám nem neveztek ki államtitkárt.

Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy a hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatását mindig is szívügyeként kezelte, a romák ügyét különösen. Hozzátette: szükség volt a szakterület megerősítésére, amelyre alkalmasnak tartja Kovács Zoltánt. “Az egész ország érdeke, hogy a roma és nem roma emberek együttélése zavartalan legyen. Ugyanilyen fontos a hátrányos helyzetű térségekben élők felzárkóztatása. Kovács Zoltán az Európai Unió harmadik leghátrányosabb helyzetű kistérségéből érkezik, ezért pontosan tudja, mi lesz a feladat” – mondta Balog Zoltán.

Kovács Zoltán hangsúlyozta: Balog Zoltán államtitkárként nemzetpolitikailag kiemelt területként jelölte meg a felzárkóztatáspolitikát, ennek szellemében tevékenykedett, ért el sikereket itthon és Európában. “A téma kiterjedtségét ismerem, alázattal és fegyelemmel kívánom folytatni ezt a munkát” – tette hozzá…

>> hvg.hu

This entry was posted in hírek and tagged . Bookmark the permalink.