Gyertyás diákmenet temette a közoktatást

Hozzávetőleg kétszáz tüntetővel indult el péntek délután a közoktatási rendszer átalakítása ellen tiltakozó menet a Deák térről. A diákok gyertyával a kezükben vonultak a Parlamenthez, hogy szimbolikusan eltemessék a közoktatást.

Szoftverfejlesztő
Application developer – enterprise WEB applications
Értékesítő
Álláshirdetés

A demonstrálók péntek délután öt óra tájban kezdtek gyülekezni a Deák téren, ahonnan a Középiskolai Hálózat (KiHa) szervezésében menet indult a közoktatási átalakítások elleni tiltakozásul. A résztvevők gyertát gyújtottak és a fél hatos indulás után a menetet hozzávetőleg 30 rendőr és egy rendőrautó is biztosította – közölte a helyszínen tartózkodó munkatársunk. A menet egy fekete dobozt is visz, ez jelképezi a közoktatási rendszer koporsóját.

Tudósítónk szerint a Deák téri gyülekezésnél felhasználták a tegnap, a Ferenciek terén tartott hallgatói flashmob kellékeit is, az akkor egy Orbán-maszkos aktivista által lerombolt, a felsőoktatást szimbolizáló papírdobozok közé állított transzparensre most a felvételi keretszámokat írták fel, illetve azt, hogy követelik a keretszámok legalább 2011-es szintre való visszaállítását.

A tervek úgy szóltak, hogy a diákok a Deák térről a Bajcsy-Zsilinszky és az Alkotmány úton keresztül a Kossuth térre, a Parlamenthez vonulnak majd, ahol várhatóan fél 7-től beszédeket is tartanak és szimbolikusan eltemetik a közoktatást. A térig végül nem, csak az Alkotmány utca végéig vonultak, ahol tudósítónk szerint beszédek hangzottak el, de elmaradt a tervezett performansz.

Az első beszédet Fogl Márton HaHa-s rendező tartotta, “temetjük a közoktatást”, mondta. Az új köznevelési törvény kövér, lúdtalpas gyerekeknek titulálja a diákokat, és tanítás helyett nevelni szeretne, az egyéniség kizárásával – mondta. Kényszeríteni próbálják, hogy mit tanuljunk és mit nem, nem hagyják, hogy jogot, közgazdaságot és demokráciát tanuljunk az egyetemeken, mondta, szerinte gyászos a helyzet, de kétségbeesésre még nincs ok. Olyan határozottan lépünk fel a tüntetések során, mint még senki az utóbbi években – mondta.

Utána Oláh Alexandra középiskolás beszélt, a KiHa tagja, ő azt mondta, hogy húsz éve egy úriember azt mondta, hogy itt ebben a koporsóban a következő húsz évünket temetjük el, de mi azt mondjuk, hogy a következő húsz évünket temetjük el. Visszafejlődnek a középiskolák és az egységesítéssel elveszítik önálló profiljukat, ellehetetlenítik a szakiskolákat, az erkölcstan képmutatás, akik ezt bevezetik, azok hamis ígéretekkel kecsegtetnek, de csak az önös érdekeiket akarják érvényesíteni – mondta a diák, aki szerint a 10-11 évesek még nem tudják, milyen fakultációkat válasszanak, mert nem tudják, hogy milyen tantárgyakat kell tanulni az érettségire. A keretszámokat úgy változtatta a kormány, ahogyan az euróárfolyam, vagy a benziárak változtak – tette hozzá. Szeretnénk itt maradni Magyarországon, amelyet szüleink és tanáraink építettek, de lehetséges, hogy el kell hagynunk – mondta, reményét fejezve ki, hogy a kormány képes kompromisszumos megoldást találni.

Tamás Ferenc tanár mondott végül beszédet, ő azt mondta, hogy tavaly december óta trükköznek a keretszámokkal, akkor radikális tiltakozásba kezdtek a felsőoktatásban tanuló diákok és a politikus azt kérdezte, hogy miért nem inkább a sokkal inkább érintett középiskolások tüntetnek. Erre a középiskolások is elkedztek tüntetni és most is itt vagyunk – mondta Tamás. A köznevelési törvénnyel az iskolákkal kiskorúvá nyilvánítják és gyámhatóság alá helyezik, ez egy abszurd társbérlet, mert az állam és az önkormányzat a két gyám. Szerinte a legfelháborítóbb, hogy éppen félévkor történt az államosítás, amikor eleve nehéz időszakot élnek át az iskolák. Elhallgatják, mondta a tanár, hogy sok változás csak szeptemberben lép életbe és sok diák csak a szakmunkásképzésbe jut be. Nem kérünk az egyeniskolákból – mondta, és szerinte kedvszegett, túlterhelt tanárok lesznek az iskolákban.

Hét óra előtt hangosbeszélőn bejelentették, hogy a tüntetésnek vége, mindenki csendben távozzon, és opcióként felajánlották, hogy az ELTE BTK fórumára lehet továbbmenni.

A demonstráción ellentüntetők is megjelentek, tudósítónk szerint két fiatal egy transzparenst tartott fel az elvonuló menet mellett a Bajcsy-Zsilinszky úton, amelyen az állt, “nektek rög, nekünk a hazánk, mi vagyunk a város”. A tüntetés után a diákok az ELTE Bölcsészettudományi Karán folyó “egyetemfoglaláshoz” csatlakoznak majd, és a szervezők szerint részt vesznek az esti hallgatói fórumon.

Szegeden eltemették a közoktatást

A Középiskolai Hálózat (KiHa) és a kormány oktatást érintő intézkedései ellen tiltakozó más oktatói és hallgatói szervezetek képviselői pénteken este jelképesen eltemették a közoktatást Szegeden. A mintegy negyven demonstráló – komoly rendőri biztosítás mellett – körbevitt egy “Közoktatás – élt a 2012/13-as tanévig” feliratú, papírból készült koporsómakettet Szeged belvárosán, majd a megyei kormányhivatal épülete előtt mécseseket gyújtva körbeállták a jelképes sírt. Károlyi Loránd, a KiHa egyik aktivistája a demonstráció kezdetén elmondta, azért tüntetnek, mert a kormány nem képes kompromisszumokra sem a köz-, sem a felsőoktatást érintő reformok ügyében, ráadásul jogsértő módon akarja bebetonozni rossz változtatásait az ország alaptörvényébe.

“A diákok követelései nem teljesültek. A kormány nem képes kompromisszumokra se a köz-, se a felsőoktatást érintő reformok ügyében, ráadásul jogsértő módon akarja bebetonozni rossz változtatásait az ország Alaptörvényébe. Az iskolák államosítását körülvevő zűrzavar egyre csak növekszik. Egyes intézményekben az önnön jogaikért kiálló diákokat párthű tanáraik fenyegetik, alázzák nap, mint nap” –írta a KiHa a korábbi Facebook-meghívójában. “A végzős gimnazisták egyre kilátástalanabbul rohannak a március 1-jei felsőoktatási jelentkezési határidő felé, a kormányzat nem meri kiadni a felvételi tájékoztatót a bizonytalanság jegyében, így is nehezítve az amúgy sem könnyű döntést. A Hoffmann-Balog-rendszer összeomlott. Vegyünk tőle méltó búcsút február 15-én” – tették hozzá. A szervezők akkor azt kérték, a résztvevők öltözzenek feketébe és hozzák magukkal azokat a tárgyakat, amely számukra az oktatást jelképezi – legyen az kréta, füzet vagy toll.

A Fidesz közleményt adott ki kora este, amely szerint a Gyurcsány-Bajnai-szövetség a hallgatókat használja fel a zavarkeltésre és politikai céljaik megvalósítására.

>>hvg.hu

This entry was posted in hírek, szolidaritás and tagged , . Bookmark the permalink.