Hogyan működik a Hallgatói Hálózat?

Már korábban is találkozhattatok a Hallgatói Hálózat döntéshozatali mechanizmusáról szóló, néha pontos, néha kevésbé helytálló információkkal, melyekről mi adtunk hírt, vagy éppen különböző médiumok próbáltak ízléstelen módon, bizonyos szövegeket kontextusukból kiragadva a belső levelezéseinkből szivárogtatni, hogy rossz hírünket keltsék. Az ilyen rosszmájú feltételezésekre reagálva ki kell, hogy ábrándítsam az embereket: még ha nagyon mélyre túrnának a szavazásra fenntartott oldalunkon, akkor sem találnának olyan információt, melyet szégyellnénk, vagy megpróbálnánk letagadni.
Bár a működésünkről eddig valóban nem írtunk részletesen, most pótoljuk ezt: a bázisdemokrácia teszi lehetővé ugyanis azt is, hogy ne fordulhasson elő, hogy valaki például maszkban jelenjen meg egy tévécsatorna műsorán, és azt állítsa magáról, hogy a mi szervezetünk tagja – mert ha valóban így lenne, arról mindannyian tudnánk már. (Megsúgom, az illetőnek semmi köze nincs a Hálózathoz.) És hogy ez hogyan lehetséges? Tagfelvétel, munkacsoportok, szavazások, és döntések – most mindent ismét részletesen elmagyarázunk.

A Hallgatói Hálózat az elmúlt pár hónapban hatalmas változáson ment keresztül. Ennek egyrészt az volt az oka, hogy a kormány intézkedései elleni tiltakozáshoz számos más város, egyetem, önszerveződő diákcsoport, ezáltal sejt is csatlakozott, másrészt épp emiatt a bővülési folyamat miatt kellett újraterveznünk eddigi kommunikációs, és döntéshozatali rendszerünket. Bár eddig is voltak munkacsoportjaink, levelező listáink, a létszám megnövekedése megkövetelte, hogy fokozottan foglalkozzunk azzal a kérdéssel, hogyan lehet egy többszáz fős szervezetet bázisdemokratikus módon működtetni. A feladat megoldására alakult meg a NetDemokrácia projektcsoport, mely később állandó munkacsoporttá alakult.

>> hallgatoihalozat.blog.hu

This entry was posted in taktika/tactics and tagged . Bookmark the permalink.