Enyedi Ildikó levele az MMA-nak

Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró ma megkeresést kapott a Magyar Művészeti Akadémiától, hogy a magyar filmklasszikusokat népszerűsítő reklámspotban néhány kocka szerepelhessen Az én XX századom c. filmjéből. Az alábbiakban közzétesszük a rendezőnő válaszát.

Nagyon örülnék, ha az én első filmem is ott szerepelhetne a nagy klasszikusok között. Ennek egyetlen akadálya, hogy a reklámspot a MMA nevű szervezet égisze alatt készül.

Mint konzervatív ember, mélységesen elítélem, hogy bárki, bármilyen ad hoc szerveződés gyengítse a Magyar Tudományos Akadémia (és annak művészeti tagozatának) erejét, hatáskörét, legitimitását. Amit Széchenyi István létrehozott, azt kötelességünk ápolni, tovább építeni és a kor követelményeihez igazítani, nem pedig lerombolni, kikerülni, elszigetelni. Ezért lehetetlen, hogy hozzájáruljak a filmem bármely részletének felhasználásához.

Az sem világos számomra, hogyan tarthat igény az MMA, mely e művek elkészítéséhez semmilyen módon nem járult hozzá, ilyenfajta válogatás elkészítésére (a Duna TV-n futó filmsorozatra is gondolok itt). Nem helyes ilyen módon, esetleg már véleményt mondani képtelen alkotók munkáinak felhasználásával megpróbálni legitimálni egy szervezetet.

Üdvözlettel és sajnálattal
Enyedi Ildikó

Forrás: 168 óra

This entry was posted in hírek and tagged , , . Bookmark the permalink.