Európai Színházak a Toleranciáért

Az Európai Színházak a Toleranciáért Nap alkalmából memorandumot olvastak fel osztrák és más európai színházakban pénteken este a budapesti Újszínház új vezetőinek egy évvel ezelőtti kinevezése elleni tiltakozásul.  A kezdeményező, Markus Kupferblum osztrák rendező tavaly az Újszínház vezetőváltása kapcsán hívta fel a színházi szakmát és a közönséget, hogy együtt ünnepeljék – a vezetőváltás napján – február 1-jén az európai színházi tolerancia napot.

„Ma 2013. február 1. van. Egy évvel ezelőtt Budapesten a város egyik legjelentősebb színházát új intendánsnak adták át, aki sok éve nyilvánosan szélsőjobboldali eszméket képvisel. Azóta a színházban embert megvető, uszító darabokat játszanak. Ez a tabutörés az Európában újonnan szárba szökő rasszizmus jelképévé lett. Ám nem csupán Magyarországon örvendenek egyre több követőnek az agresszív és idegengyűlölő politikai mozgalmak. Ezért mi a  saját hazánkban és tenni akarunk a toleranciáért, a sokszínűségért és a gyengébbekkel vállalt szolidaritásért.

Meg vagyunk döbbenve azon, hogy sok európai országban működnek politikai erők, amelyek gyűlöletet, megvetést és irigységet szítanak az emberek között. Színházi munkánkkal túl akarunk lépni azon, ami elválasztja az embereket a társadalomban, kíváncsiságot akarunk kelteni, és ki akarjuk élezni a társadalmi igazságok érzékelését – minden ember közös javára, az európai békéért és szabadságért. Hiszen mi emberek mindannyian  méltóságunkban és jogainkban szabadnak és egyenlőnek születtünk, hiszen mindannyian ugyanazon világ polgárai vagyunk.

Ma 2013. február 1. van. Ünnepeljük ma együtt másodszor az Európai Tolerancia Színházi Napját.”

Markus Kupferblum

>> European Theatre Day of Tolerance

This entry was posted in hírek, szolidaritás and tagged , . Bookmark the permalink.