Haha akció az Educatio közoktatási kiállításon

Bekiabálásokkal zavarták meg Balog Zoltán erőforrás-miniszter beszédét a Hallgatói Hálózat (HaHa) aktivistái az Educatio-kiállítással egy helyszínen tartott közoktatási konferencián.

A hallgatók Hoffmann Rózsa beszédének elején jelezték, hogy kérdezni szeretnének. Ígéretet kaptak arra, hogy az előadás után felszólalhatnak, az aktivisták kérdéseit az oktatási államtitkár azonban nem hallgatta meg, előadása után távozott a teremből.

Az egyik egyetemista ennek ellenére a színpadra vonult, és arról beszélt: hiába hozták létre decemberben a felsőoktatási egyeztető fórumot a rektorokkal, a HÖOK-kal és a tanári szakszervezetekkel, az erőforrás-minisztérium nem hajlandó velük tárgyalni, és nem érti, miért beszél Hoffmann sikertörténetről, hiszen a köz- és a felsőoktatásban is káosz van.

A Hallgatói Hálózat tagja azt mondta: miközben a kormány a minőség javításáról beszél, milliárdokat vonnak el a legnagyobb egyetemektől, például a Szegedi Tudományegyetemtől és az ELTE-től. Hozzátette: hiába kaptak ígéretet arra, hogy a tizenhat kérdéses szakon is lesznek állami ösztöndíjas helyek, “a ponthatárokkal könnyen lehet manipulálni a hallgatói létszámot”.

A Hallgatói Hálózat másik aktivistája a konferencia résztvevőinek azt kiabálta: nem érti, miért a kormányzati szólamokat hallgatják ahelyett, hogy a diákok mellé állnának, pedig a kormány a pedagógusok munkáját is ellehetetleníti: a 62 évesnél idősebbekre kötelező nyugdíjazás, a tanárokra pedig bércsökkenés vár. Az eduline tudósítója szerint vita alakult ki a hallgatóság és az egyetemisták között: több pedagógus azt mondta, ők nem a diákokat akarják hallgatni, hanem hivatalos forrásból szeretnék megtudni, mi várható a közoktatásban, egy férfi pedig azt kiabálta a HaHa aktivistájának, hogy ráférne egy-két atyai pofon.

Forrás: eduline.hu

This entry was posted in HU and tagged . Bookmark the permalink.