A szakmai szervezetek részvétele a díjosztásban kegy vagy jog? – A Szépírók Társasága L. Simon Lászlónak

L. Simon László Államtitkár Úr
részére

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Kultúráért Felelős Államtitkárság
Művészeti Főosztály
1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Tisztelt Államtitkár Úr!

A Szépírók Társaságának tagjai nem jelölnek kuratóriumi tagjelölteket a három irodalmi középdíj miniszteri odaítélésében segédkező „szakmai bizottságokba.”

Semmilyen formában nem vállaljuk el a szakmai-társadalmi díszlet szerepét a művészeti középdíjak rebolsevista recentralizálását szolgáló színjátékban. A Szépírók Társasága nem legitimálhat egy alig leplezetten diktatórikus metódust.

Tavalyelőtt több írószervezettel együtt kifogásoltuk, hogy Szőcs Géza államtitkár kicserélt egy-két, a szervezetek által konszenzussal József Attila-díjra jelölt személyt a saját jelöltjére. Most sokkal több jogról mondanánk le szó nélkül. Már az felháborító és igen árulkodó, hogy a minisztérium pusztán néhány napos, elképesztően rövid határidőt szab a művészeti szervezeteknek a jelölésre. A lényeg azonban nem ez. A kulturális államtitkár ugyanis levelében világosan kimondja, hogy a jövőben a miniszter csupán „mérlegeli” „a szakmai szervezetek személyi javaslatait”, midőn „felkéri a díjadományozásra javaslatot tevő szakmai bizottságot”. Méghozzá – az új EMMI-rendelet szerint – egy, a miniszter által az összes írószervezet jelöltjei közül önhatalmúlag kiválasztott, csupán „döntés-előkészítési eljárásra” felhatalmazott öttagú bizottságot, melynek ráadásul „a miniszter normatív utasításban részletes szabályokat állapít meg”! Tehát a miniszter számos írószervezet 3-3 jelöltje közül választ ki összesen 5 személyt a József Attila-díj odaítélésében – mondjuk így – közreműködő bizottságba, amelynek álláspontja azonban a rendelet szerint nem is köti őt a díj odaítélésben.

Ez hatalmas visszalépést jelent az elmúlt közel 25 év – azon belül különösen az elmúlt közel 10 év egyenrangú írószervezetek közti vitában, konzultációban történt – díjjelölési gyakorlatához képest.
A rendszerváltás óta, 2010-ig, a miniszter elfogadta a szakmai művészeti szervezet(ek) jelöltjeit. Ezentúl viszont már nem a szakmai szervezetek állítják közvetlenül össze a díjazottak listáját, hanem a miniszter által összeválogatott három kuratórium, amelybe 5, illetve 3-3 tagot választ a miniszter, így lesznek kuratóriumok, amelyekből egy vagy több szervezet kimarad, a miniszter szempontjai szerint.

Miután tehát itt egy új és az irodalmi élet szabadságát rendszerszinten erősen korlátozó folyamatban való részvételünkről van szó, a pártállami gyakorlathoz való, csupán fügefalevéllel takart visszatéréssel szemben tiltakoznunk kell, méghozzá a nyilvánosság előtt, közösen a lehetséges partnerekkel: a JAK-kal, a Műfordítók Egyesületével, a Humán Platformmal és mindazon szervezetekkel, amelyek még hajlandóak erre.

Ugyanakkor készen állunk a konstruktív párbeszédre: szeretnénk jelezni hajlandóságunkat a jövőbeni együttműködésre, ennek érdekében időt kérünk, hogy a többi írószervezettel egyeztetve megfogalmazhassuk javaslatainkat.

Szépírók Társasága
Budapest, 2012. január 16.

This entry was posted in hírek, tiltakozások and tagged , , . Bookmark the permalink.