Kaján Tibor kilépett az MMA-ból

A Magyar Narancs közlése szerint Kaján Tibor kilépett az MMA-ból. Vele együtt már tízen távoztak a szervezetből az elmúlt egy hónap alatt.

„Az egész akadémia szellemisége megváltozott” – indokolta döntését a magyarnarancs.hu-nak az egyik legismertebb magyar karikaturista.

A 91 éves karikaturista – akivel telefonon beszéltünk – elmondta: december 27-én levélben jelezte kilépési szándékát az MMA felé. Döntése okairól nem kívánt részletesen nyilatkozni, de annyit elárult: távozásának oka az, hogy nem ért egyet a mostani vezetőséggel. Elhatározásában Fekete György elnök személye is szerepet játszott, de hangsúlyozta, alapvetően nem személyi kérdésről van szó. „Az egész akadémia szellemisége megváltozott, és ez a változás nekem nem felel meg.”

Kaján Tibor még 1997-ben lépett be az MMA-ba. Székfoglaló előadását ezekkel a szavakkal kezdte: „Nagy megtiszteltetés számomra a Magyar Művészeti Akadémia döntése, mellyel tagjainak soraiba emelt. De nem tagadhatom meghökkenésemet sem és a gyanúmat, hogy nincs-e valami tévedés a dologban. Nem ismerek ugyanis olyan karikaturistát a művészettörténetben (ha egyáltalán a karikatúra műfaj ide befogadtatik), aki akadémiai tag lett volna.”

A teljes cikk a Magyar Narancs Online oldalán olvasható.

This entry was posted in hírek, HU and tagged , , . Bookmark the permalink.