Fábri Péter levélváltása a MAOE-val

Fábri Péter Facebook oldalán közzétette a MAOE-val folytatott levélváltását az MMA ügyében.

Fogalom-magyarázat: MAOE= Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (kb. 7000 tag); MMA=Magyar Művészeti Akadémia (ún. Makovecz-akadémia, 250 tag); MAK=Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány; ez a közalapítvány kezelte az állam által az alkotómunka támogatására biztosított vagyont (alkotóházak, műteremlakások, Képcsarnok) és éves támogatást (éves átlagban kb. 1,5 milliárd Ft); a közalapítvány tavaly, 2012-ben szűnt meg, vagyona, az önállósított Képcsarnok kivételével, jelenleg a MANK (Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft) tulajdona.

A MAOE levele (1.)

Az alábbi levelet kaptam ma a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületétől, amelynek tagja vagyok (és nem “látogatója”):

Tisztelt Látogató!

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) hamarosan elindítja elektronikus hírlevél-szolgáltatását. Kérjük, regisztráljon az alábbi linkre kattintva, hogy értesüljön a legújabb hírekről, eseményekről:

hírlevél link: http://eepurl.com/r27Jz

És csatlakozzon az MMA facebook-jához:

facebook: http://www.facebook.com/magyarmuveszetiakademia

Köszönjük!sajto@mma.hu

 

Fábri Péter válasza (2.)

Az alábbi választ küldtem a MAOE levelére:

Tisztelt MAOE Vezetőség!

Levelükre a következőket tudom válaszolni.

Mint a megszüntetett Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK) egykori kurátora, azért dolgoztam évekig, még a lemondásom után is, hogy a MAK vagyona a magyar alkotóművészek lehető legteljesebb körét szolgálja. Az volt az elképzelésünk, amikor 2007-ben elfogadtuk a felkérést, hogy a MAK vagyonát visszaadjuk a művészeknek, mégpedig úgy, hogy azt javasoltuk az akkori Kulturális Minisztériumnak, hogy a MAOE váljon köztestületté és kapja meg a MAK vagyonát és támogatását. Azért mondtunk le, Bródy János és én, 2009 elején (amely lemondást az illetékes miniszter egyszerűen nem vett tudomásul), mert javaslatunkra a minisztérium nem reagált érdemben.

A MAOE kb. 7000 taggal rendelkezik, az MMA 250-nel. A 7000 tagot képviselő egyesületet a közelmúltban minden művészeti döntésből kizárták (korábban a MAK kuratóriuma állandó formális és informális kapcsolatban volt az egyesület vezetésével és döntéseiben érvényesítette annak javaslatait), a MAK vagyona jelenleg egy nonprofit kft-ben van, amely nem jogutódja a MAK-nak, ezzel szemben a 250 tagú MMA jelentős vagyont, hatalmas éves támogatást és ráadásul a művészeti élet kérdéseiben a közpénzek és közintézmények használatával kapcsolatban döntési jogköröket kapott.

És most a MAOE vezetősége arra biztatja a tagjait, hogy regisztráljanak az MMA hírlevelére és Facebook-oldalára? Azt a Konrád Györgyöt például, akit az MMA elnöke volt szíves kizárni a magyarságból? Azokat a művészeket, akiket az MMA közgyűlésén biztonsági emberekkel verettek ki a helyszínről? Azt a Kaján Tibort, aki a napokban lépett ki az MMA-ból? Fehér Lászlót? Nemes Csabát, akinek a biztonságiak általi megverését MMA-tag kollégái szótlanul nézték végig? Bukta Imrét, aki performance-szal demonstrált az ellen, hogy a Műcsarnok az MMA irányítása alá kerüljön? Ugyanis, jelzem, ezek a művészek is többségükben MAOE tagok.

Miféle vezetőség az ilyen? Ki adott felhatalmazást arra, hogy részt vegyen saját tagjainak megalázásában?

Őszintén remélem, hogy a MAOE legközelebbi közgyűlésén nem én leszek az egyetlen, aki felteszi ezt a kérdést.

Üdvözlettel

Fábri Péter, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány volt kurátora (2007-2012), a MAOE tagja (1978-)

This entry was posted in hírek, HU and tagged , , , , . Bookmark the permalink.