La Repubblica: Ungheria, studenti in rivolta. No alla dittatura, sì all’Europa

Una protesta che somiglia a un ’68: sotto accusa il governo liberticida di Orbàn. Migliaia in piazza, ma i media ufficiali tacciono
dal nostro corrispondente ANDREA TARQUINI

Link

– – –
A lázadó magyar diákok tavasza
NOL| 2012. december 24.

Meglepetésnek és reménynek nevezte az oktatási reform ellen tüntető magyar diákokat a La Repubblica című olasz napilap hétfői számában.
Budapest lázadó ifjúsága. A magyar diákok tavasza címmel írt cikket a balközép La Repubblica Budapestre ellátogató berlini tudósítója, aki egyetemistákat kérdezett a “naponta ezreket utcára szólító” megmozdulásokról.

“Keserű a karácsony Berlusconi önhatalmú barátja számára… mosolygós és erőszakmentes kisebb magyar karácsonyi ’68 rügyezett a fagyos télben”- fogalmazott a La Repubblica.

A lap szerint az eddigi “apolitikus és közömbös fiatalok reményt és meglepetést hoztak… megpróbálták felébreszteni Magyarországot, és Orbán hatalma első alkalommal pánikot és félelmet árul el”. A diákok hat pontját a La Repubblica a Szolidaritás lengyel szakszervezetnek a nyolcvanas években a szakszervezeti és szólásszabadságért született 21 pontjához hasonlította.

This entry was posted in I. Bookmark the permalink.